Zonnebrand Crèmes Do’s en Dont’s

De zomer staat voor de deur en een goede zonnebrand crème is nu erg belangrijk! Overal om je heen zie je aanbiedingen van zonnebrand crèmes. Welke zonnebrand ga je kopen en waarom? Ik ga je hier wat meer over uitleggen, zodat je je bewust bent van wat je koopt!

  • UV Filters: zijn onder te verdelen in chemische/synthetische en natuurlijke. De chemische worden door de huid geabsorbeerd, de natuurlijke blijven op de huid liggen en reflecteren en blokkeren uv stralen. Voor vrijwel alle chemische/synthetische filters worden waarschuwingen afgegeven vanuit de EWG. Een grote boosdoener in het verhaal is Oxybenzone. Deze UV filter wordt zo gemakkelijk door de huid opgenomen dat het hormoonverstorend werkt en invloed kan hebben op de voortplantingsorganen (bron). Een andere naam voor dit ingrediënt voor dit product is ook wel benzophenone-3 en het zit in diverse bekende zonnebrandcrèmes.

 

  • PEG: staat voor polyethylene glycol. Het is een synthetische samenstelling en voelt wax achtig. De meeste PEGs zijn genummerd, hoe hoger het nummer, des te sterker de samenstelling is. PEGs in producten kunnen eczeem en allergie veroorzaken. Tijdens de productie van PEG kan 1,4-dioxane vrijkomen, dat kankerverwekkend is. Het ingrediënt kan daarmee worden besmet, maar het is niet zeker. Vermoed wordt dat tot 46% van de cosmetica verontreinigt is. Je herkent dit product op een verpakking meestal als PEG + een getal , of bv als steareth + een getal.
    Ik adviseer je, zeker als je een gevoelige huid hebt, dit product zoveel mogelijk te vermijden. Niet alleen in je zonnebrand maar ook in alle andere verzorgingsproducten!

 

  • Parabenen: werden vaak als (chemisch) conserveermiddel gebruikt. Lang werd gedacht dat dit product onschadelijk was, echter niets is minder waar. Na langdurig en veelvuldig gebruik ontwikkelen steeds meer mensen een allergie voor parabenen. Eenmaal een opgebouwde allergie betekent dat producten met deze stoffen niet meer verdragen kunnen worden. De meeste bekende merken zijn ondertussen ontwikkeld zonder parabenen.

 

  • Phenoxyethanol: wordt gebruikt als conserveermiddel en vaak gezien als veilige opvolger van parabenen. Helaas is dit niet juist, het breekt eiwitten af en beschadigt de huid. Het is giftig en kan in de bloedbaan terecht komen. Komt het af en toe in contact met de huid, zal het weinig problemen veroorzaken. Zit het in je dagcrème of zonnebrand crème wordt het een ander verhaal. De stof blijft nu de gehele dag in aanraking met de huid en wordt dagelijks opnieuw aangebracht. De kans op een allergie of ander huidprobleem is groot.

 

  • Siliconen & paraffine (minerale olie):  goedkope manier om ervoor te zorgen dat een product lekker smeerbaar wordt. Echter is dit een soort ‘plastic’ en sluit je huid en poriën volledig af. Het gevolg hiervan is dat je huid niet meer kan ademen en de natuurlijke vochtbalans wordt verstoord. Je huid droogt hierdoor uit en de kans op comedonen en acne vergroot.

LET OP!!!! Een fabrikant mag het product al natuurlijk noemen wanneer slechts 3% van de gebruikte stoffen natuurlijk is!!! Kijk goed op de ingrediënten lijst of bovenstaande stoffen in het product verwerkt zitten. Twijfel je? Neem even contact met me op zodat ik je hierbij kan helpen.

Bijgevoegd een kort en handig overzicht van ingrediënten die je beter kunt vermijden.

Mijn persoonlijke favorieten vind je hier:

The ohm collection factor 15

The ohm collection factor 30

SMPL factor 30

Sunday Brush

Deze zonnebrand crèmes zijn 100% natuurlijk, en verzorgen je huid juist in plaats van dat ze de huid uitdrogen. Bijkomend zijn deze crèmes ook voor onze omgeving, de dieren in en om de zee, niet schadelijk.

Het is helaas op dit moment nog niet mogelijk een zonnebrand crème te ontwikkelen met een hogere factor die volledig natuurlijk is. We gebruiken zelf de factor 15 en 30 en kan eerlijk zeggen dat dit product lekker smeert, niet plakkerig aanvoelt, en weinig witte waas achterlaat. Wat we zien is een natuurlijke bruine teint, en bij een goed gebruik verbrand je niet!